Publicatie PF Magazine #01 2022


Loading

Publicatie PF Magazine #01 2022

Patrick Siemons: commercieel en autonoom fotograaf tegelijkertijd

Autonoom en commercieel werk combineren, het kan. Op sommige academies is het vloeken in de kerk, toch zijn er redelijk wat fotografen die deze beide manieren van fotograferen met elkaar combineren, Patrick Siemons is één van hen. Siemons is een fotograaf die verschillende disciplines in het vak heeft beoefend van portretfotografie voor particulieren, tot modefotografie, commerciële fotografie en landschapsfotografie. Als autonoom fotograaf verkoopt hij steeds beter. Hoe gaat hij te werk?

Patrick Siemons heeft veel ervaring in de fotografie. Na vele jaren gewerkt te hebben in bedrijfsfotografie, modefotografie en portretfotografie voor particulieren besloot hij vanaf 2015 het anders aan te gaan pakken. Langzaamaan bouwde hij de fotografie voor particulieren af. “Ik wilde alleen nog maar portretten maken waar ik iets bijzonders van kon maken. Ik merkte dat de visie van mijn klanten en die van mij uiteen groeide. Ik had geen zin in een stijldiscussie met mijn klanten en ik heb toen in enkele jaren de portretfotografie volledig afgebouwd.”

Niet alleen zijn fotografie voor particulieren maar ook het commerciële werk in modefotografie en opdrachtfotografie voor bedrijven en organisaties heeft Patrick Siemons de laatste jaren anders ingericht. Het bedrijf dat zijn naam droeg werd omgedoopt in ‘Services in fotografie’. “Het nadeel van een bedrijf dat jouw naam draagt is, dat klanten verwachten dat jij ook degene bent die de foto’s maakt en als iemand anders komt fotograferen, kunnen klanten denken dat ze een minder goede fotograaf achter de camera hebben staan”, legt Patrick Siemons uit. De naamsverandering had ook te maken met de veranderende rol van Patrick. “Ik wilde naar een situatie toe dat het minder belangrijk is wie het poppetje is dat de foto’s maakt. Dat heeft er ook mee te maken dat het werk steeds breder wordt. Ik werk steeds vaker aan campagnes waarbij fotografie en bewegend beeld samen gaan op sociale media bijvoorbeeld of bij andere digitale toepassingen. Dan is het belangrijk dat het één geheel is. Bijvoorbeeld dat film en fotografie op dezelfde locatie zijn geschoten met dezelfde modellen. Mijn rol is nu dat ik de opdracht aanneem, hem soms uitvoer, maar niet altijd, en dat ik een team samenstel waarbij de beelden worden gemaakt die samen het maximale halen uit het concept dat ik samen met de opdrachtgever bedacht heb.” Siemons heeft soms nog de rol van fotograaf, soms van videograaf, maar is nu vaker de regisseur en motivator van het team.

De ontwikkeling om meer autonoom te gaan fotografen was voor Patrick Siemons een geleidelijke weg. Tijdens wandelingen, maar ook tijdens korte reizen werd hij steeds meer geraakt door de schoonheid van de landschappen en van het licht. “Ik heb toen mijn werk een keer geëxposeerd tijdens een kunstroute in mijn woonplaats”, vertelt hij. “De reacties van het publiek waren erg positief wat mij motiveerde om er verder mee aan de slag te gaan. Na een aantal jaren van vooral veel fotograferen besloot Siemons dat het werk dat hij maakte goed genoeg was om naar buiten te treden. Patrick Siemons bouwde in een aantal jaren een netwerk op van galleries en artfairs waar zijn werk te zien is.

Patricks werk is toegankelijk. Zijn landschappen zijn esthetisch, de liefde voor het landschap en het licht is leidend. Het proces van het fotograferen begint bij Patrick Siemons zonder camera. Hij gaat eerst op pad om een locatie te scouten, maar met alleen een locatie is hij er nog niet. De volgende stap om het juiste moment te kiezen qua licht, tijdstip en zelfs seizoen.

Naast het proces van het fotografen zijn er meerdere motivaties om autonoom werk te maken. “Mijn autonome werk is minder vluchtig dan mijn commerciële werk. De contacten met kopers zijn persoonlijker. De contacten en de waardering is de réden waarom ik dit zo graag doe”, vertelt Patrick Siemons. “Als ik op een artfair sta, praat ik de hele dag met geïnteresseerden, waar dan ook best wat kopers bij zitten. De leuke gesprekken en enthousiaste reacties werken enorm motiverend. Het is ontzettend leuk omdat een paar keer per jaar te doen.” Het verkopen van je werk is volgens Siemons ook een onderdeel van het kunstenaarsschap. “Je moet pro-actief zijn, het komt niet aanwaaien.” De kopers van het werk van Siemons zijn vooral ouders van jonge gezinnen. De meeste kopers zijn tussen de dertig en de vijftig en veel van hen wonen in en om Amsterdam, weet hij inmiddels.

Van elk werk dat Patrick maakt worden er maximaal tien prints per formaat gemaakt. Het is mogelijk om het werk in drie verschillende formaten aan te schaffen. Namelijk 60×90, 80×120 en 100×150. Elke foto wordt geprint op aquarelpapier met een natuurlijke structuur en een fluwelen toplaag en ingelijst in een strakke, smalle baklijst. De foto’s komen niet achter glas te zitten: “Dat bevordert de beleving van het beeld”, vertelt Patrick Siemons. “de structuur van het materiaal versterkt de details in het beeld, daar wordt het beeld sterker van, glas zou alleen maar afleiden.”
Patrick is een ambachtsman. Hij drukt de foto’s zelf af en lijst ze ook zelf in. Maar dat niet alleen. Hij levert zijn werken ook zelf af bij de kopers. “Samen met de koper kijk ik waar het werk of de werken moeten komen te hangen. Dat is natuurlijk afhankelijk van waar zij het willen hebben, maar ook van waar het werk het beste in het interieur uitkomt”, vertelt hij.

Er wordt nog wel eens gezegd dat autonome fotografen, daarnaast ook niet commercieel kunnen werken. Wat vind jij er van?
“Dat vind ik onzin. Zonder me met hen te willen vergelijken, maar kijk eens naar Anton Corbijn of Erwin Olaf. Allebei fotografen die naast hun autonome werk ook commercieel werk maken. In hun commerciële werk is hun eigen stijl herkenbaar, maar ze voelen zich er niet te groot voor”, antwoord Patrick Siemons. “Het is natuurlijk heel stoer als fotograaf om te zeggen dat je alleen maar autonoom wilt werken, maar het is ook dom. Dan zit je met je principes op een houtje te bijten, terwijl je ook commercieel werk zou kunnen maken op je eigen voorwaarden.”

Klik op een van de opties hieronder voor direct contact:

Als gespecialiseerde bedrijfsfotograaf, maakt Patrick Siemons als commerciële fotograaf met een eigen fotostudio ook andere soorten bedrijfsreportages. Bijvoorbeeld  publicatie fotografie voor bedrijfsmagazines,  bedrijfsfilms, architectuur- interieurfotografiezakelijke portretfotografie, reclamefotografie op locatie in Amersfoort, Utrecht en Amsterdam, Eventfotografiemodefotografie, unieke stockfotografie, productfotografie. Je kunt zijn werk bekijken via deze link: Bedrijfsfotograaf Amersfoort Utrecht en Amsterdam.

About Patrick Siemons

  •